18.05.2017
Bilgisayar ve internet alanında uzmanlaşmış hacker diye tabir edilen hack veya hacker gruplarının banka, polis, Jandarma, devlet, şahıs, firma vb. sitelere veya bilgisayarlara zarar vermek amacı ile yaptıkları saldırıya Siber Saldırı denir. Bu saldırılar neticesinde bilgisayara yada sitelere solucanlar, trojenler sokarak yada açıklar aranıp bulunarak bilgiler ele geçirilebilir veya var olan bilgiler yok edilebili.Bazen ülkeleler/şahıslar vb. birbirleri ile Siber Savaş içine girebilir, kısacası siber saldırılar güce göre değişir sadece bilgi silmek yada bilgi ele geçirmekle kalmayıp bazen can alan/yakan siber saldırıar yapılabilir. Ülkeleler/şahıslar vb. arası açılan bir siber savaşta örneğin bir arabayı yollan çıkarma, telefon dinleme/patlatma gibi büyük hasarlarda ortaya çıkabilir, ortaya çıkması istenilen hasarın meydana gelmesi saldırıyı yapan kişi/kişilerin uzmanlığına bağlıdır.
Günümüzde yaygınlaşan internet kullanımıyla birlikte siber saldırı, bir diğer deyişle sanal saldırı olayları da artmaktadır. Cep telefonu, sosyal medya ve iletişim ortamları, web siteleri, online oyunlar, elektronik posta aracılığıyla bir kişi veya bir grup tarafından başka bir bireyi karalayıcı, küçük düşürücü yayın ve duyurular yapılarak kişilik haklarına saldırılması siber(sanal)saldırıdır.
Bilinçli bir şekilde uygulanan bu saldırıda kişi; taciz, tehdit ve şantaj gibi durumlarla karşı karşıyadır.
Siber saldırı iki şekilde olur.
İlkinde kişilerin şifreleri ele geçirilir, web sitelerine yönelik saldırılar düzenlenir, virüs taşıyan mesajlar ve spam mesajlar yollanarak elektronik saldırı uygulanır.
İkincisi daha tehlikeli bir saldırıdır.
Burada tamamen kişiyi aşağılamak, küçük düşürmek, onu zor durumda bırakmak için psikolojik bir saldırı uygulanır.
Siber saldırıya maruz kalanlar
Siber saldırılara daha çok çocuklar ve gençler maruz kalmaktalar çünkü onlar sanal ortamda daha çok bulunuyor ve yetişkinler kadar tedbirli davranamıyorlar. Siber saldırıya maruz kalan çocuklar ve gençler kendilerine ya da ailelerine zarar verileceği yönünde tehdit aldıkları için korkup, bu durumu ailelerine söyleyemiyorlar. Bu durum onlarda ciddi psikolojik sorunlara yol açıyor. Yaşadıkları bu sorunlardan dolayı intihar eden bir çok kişi vardır. Çocukların ve gençlerin bu tür sanal saldırılara hedef olmasındaki en büyük etken onların gelişim sürecinde olmalarından dolayı, her türlü etkilenmeye açık olmalarıdır. Onlarda yaygın olan öğrenme ve merak duygusu gerçek hayatta da sanal ortamda da kötü niyetli kişiler için bulunmaz bir fırsattır.
Çocuğumuz veya bir yakınımız sanal saldırıya maruz kalıp bunu bize söyleyemiyor olabilir. Fakat bizler onların değişen bazı hal ve hareketlerinden maruz kaldıkları bu saldırıyı anlayabiliriz. Örneğin; interneti çok sık kullanırken artık internet kullanmaktan kaçınıyorsa veya internet kullanımında dikkat çekecek bir artış olduysa, internet kullanırken ne yaptığının görülmesini istemiyor ve bunu sizin görmemeniz için özel çaba sarf ediyorsa, gereksiz sinir, panik ve korku hali varsa, sizinle konuşmaktan kaçınıyor, sorduğunuz sorulara kaçamak cevaplar veriyorsa dikkatli olun. Bu tür durumlarda kayıtsız kalmayın, bir süre kendi haline bırakayım o bana açılır diye düşünmeyin. Siz böyle düşünürken onun maruz kaldığı psikolojik baskı artık başa çıkamayacağı bir hal alabilir. Şüphelendiğiniz durumlarda kişiyle iletişime geçmeye çalışın, ona yalnız olmadığını hissettirin. Eğer iletişime geçemiyorsanız mutlaka bir yolunu bulup onu psikoloğa götürün.
Dünya üzerinde siber saldırıyı meslek edinmiş kişi ya da örgütler de bulunmaktadır. Bu örgütlerin gerçekleştirdiği siber savaşların boyutları oldukça büyük olmakla beraber bir iki kişiye yönelik değil genelde bir toplum ya da ülkeye yönelik olmaktadır. Ülkemize yönelik de ara ara siber saldırılar olup internet bağlantısı ya da hızlarında düşmeler yaşanmaktadır.